dinsdag 20 augustus 2013

Courgette explosie

Een half jaar geleden hebben mijn vriend en ik een huis gekocht, met een echte tuin. Zo een waar makkelijk een tafel kan staan met een paar stoelen, een zwembadje, en dat je dan nog zat plek hebt om languit in het gras te liggen en zelfs nog makkelijk de fietsen uit de schuur kunt halen. Dat is wel wat anders dan ons balkonnetje van één bij twee meter, waar languit liggen al een opgave was. In onze flat hadden we wel eens planten en bloemen (zowel binnen als op het balkon) maar die hadden eigenlijk nooit een heel lang leven. Ik schreef dat altijd toe aan Mirthe, de poes, die nogal houdt van het opeten van planten en bloemen (ik denk dat ze stiekem herbivoor is). Of aan het feit dat we niet zoveel licht hadden in huis. Maar ik geef nu toe: ik kon niet voor planten zorgen. Ik vergat ze gewoon, dus ze droogden uit of ze verzopen omdat ik dan opeens bedacht dat ze wel weer eens wat water konden gebruiken. 

Ik was al met al een beetje bang voor die grote tuin, met al die mooie, grote planten erin die je water moet geven, en dat gras dat je moet maaien en al die takken die je eens in de zoveel tijd moest snoeien... 

Dit was het moment dat ik besloot dat ik een moestuintje wilde. Ik begrijp dat dit nogal tegenstrijdig klinkt, maar het leek me echt super leuk om m'n eigen groente te kunnen kweken. Ik had er nu de ruimte voor, dus ik kon het in ieder geval proberen!

Na enig gegoogle kwam ik uit op de de site van Jelle, over de makkelijke moestuin. Dat leek me ideaal, een kleine bak met een grote opbrengst en niet al te veel moeite :) Tuurlijk moet je wel water geven en af en toe wat onkruid weghalen, maar omdat ik besloot om mijn bak op stenen neer te zetten en gebruik te maken van zogenaamde 'makkelijke moestuin mix' (een mix van vermiculiet, compost en turfmolm) was de kans op onkruid minimaal en de kans op grote groei van de juiste plantjes maximaal. Ik kocht bij Jelle een boek en een starterspakket met zaden en bakjes en begon meteen enthousiast met het laten ontkiemen van de zaadjes! 

Hoewel ik veel verschillende groenten heb gekweekt in de afgelopen paar maanden (ik begon rond april), ben ik vooral heel geintrigeerd door de courgette. De plant is gigantisch geworden, en dat uit één klein zaadje! Dit is dus het verhaal van de courgette :)
 
 
Op de vensterbank staat een hele verzameling zaadjes in het donker te ontkiemen. Op de foto de komkommer en de radijs, die als eerst ontkiemen.
 
 
Tijd om de mini plantjes over te planten in grond waar ze echt wat uit kunnen halen. De courgette begint de grootste van allemaal te worden. Het duurt lang voordat het niet meer vriest 's nachts, maar zodra de berichten een goed vooruitzicht laten zien gaat de courgette naar buiten, waar hij hard doorgroeit.
 
 
Hier waren saté prikkers nog stevig genoeg om 'm te ondersteunen :)
 
 
De hele bak, met rechtsachter de courgette. Van links naar rechts en van boven naar onder:
- komkommer, tomaat, twee vakken voor de courgette
- doperwt, palmkool, paprika, andere komkommer
- spinazie, eikenblad sla, broccoli, radijs
- pluksla, kropsla, wortel, ui
 
 
Na wat flinke regenbuien en vooral veel zon begint de hele bak te groeien en te bloeien. De radijs groeit over z'n vakje heen, maar het is vooral de courgette die zo'n mooie, grote plant wordt.
 
 
Jaaa de eerste bloem! Helaas een mannetje (en dus geen vrucht) maar het begin is er!
 
Ondertussen heb ik provisorisch een klimrek in elkaar geknutseld van bamboe takken en ijzerdraad. Ik heb lang gezocht naar een goed rek, maar dat vond ik uiteraard pas toen ik de zoektocht al opgegeven had en de plantjes zich al hadden vastgeketend aan deze oplossing. Goed om te weten voor volgend jaar!
 

De eerste vrucht!

 
Tussen de doperwtjes :) De vrucht is zo zwaar geworden dat 'ie het hele klimrek omgetrokken heeft haha, maar vooruit, dat mag als je zo groot bent.
 
 
En tada! Zo in de pan! Het uitje is helaas nog niet uit de tuin :) De courgette was super lekker. Hier eindigt dan ook het verhaal van de courgette. Ik vond het heel gaaf om de groei van zo'n plant van dichtbij mee te maken. Iedere dag was ie wel weer iets gegroeid! 
 
Na deze courgette kreeg ik vooral mannelijke bloemen of vruchten die snel afstierven, maar wat zag ik van de week:
 
 
Ik denk dat dit de volgende knaller wordt :) 
 
Om de andere plantjes toch ook hun kans op faam niet te ontnemen, hier nog enkele toppers:
 
 
De komkommer! Het duurde erg lang voordat de komkommer begon te groeien, maar er zitten nu toch echt mini komkommers aan de plant! Zelfs een dikke, krommer komkommer. Ik ben benieuwd wanneer die gekke stekels gaan verdwijnen. Ik heb nu heel veel kleine komkommer vruchtjes aan de plant zitten, dus ik hoop nog veel te kunnen oogsten. 
 
Ik dacht dat het kerstomaat plantje het niet had gehaald, maar opeens verschenen daar weer bloemetjes en vervolgens heel erg veel tomaatjes. Nu nog groen, maar met het mooie weer in het vooruitzicht komt dat vast gauw goed.
 
 
Mooie worteltjes! Zijn ze niet schattig?
 
Verder heb ik spinazie, doperwtjes, radijsjes en vooral heel veel sla geoogst. De sla was echt de meest rendabele groente uit de bak, ik kon iedere dag wel wat voor ons plukken. Volgend jaar wil ik in ieder geval meer sla planten, naast de courgette uiteraard. Daar doe ik er denk ik twee van (ze nemen wel heel veel plek in beslag). Ik heb nu bedacht dat als alles uitgebloeid is, ik een winterbak ga maken. Na enig onderzoek heb ik ontdekt dat veldsla (wat ik de lekkerste sla vind momenteel), boerenkool, winterwortel, knoflook en spinazie het goed doen in de winter, dus dat ga ik maar eens proberen. 

Een bijkomend voordeel van het enthousiasme over mijn moestuintje, is dat ik tuinieren ook leuk ben gaan vinden :) Ik vind de tuin sproeien en het gras maaien leuk, en onkruid wieden is eigenlijk ook best okee. En de planten binnen leven al een half jaar zonder problemen!
 

2 opmerkingen:

 1. Heerlijk he, een eigen tuintje. Je hebt ook lekker veel meteen de eerste keer, dapper hoor!

  Goed idee van die winterbak, daar ga ik ook eens naar kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel! Geinig he die winterbak, anders staat ie toch maar leeg :)

   Verwijderen