zondag 1 december 2013

Ribbed pompom beanie


Vlak voor het weekend las ik op de blog van All About Ami over haar geribbelde beanie en ik wilde 'm meteen ook maken. Ik ben al tijden op zoek naar een leuk patroon voor een muts, maar op een of andere manier lukt het me nooit goed om een mooie, volle muts te maken. 


Het patroon van deze beanie is heel eenvoudig, je maakt eerst een lossenketting (ik haakte 45 lossen, waarvan de laatste de keerlosse is) en haakt vervolgens een lap door steeds in de achterste lus te haken. Daardoor ontstaan ribbels, wat de muts een bijna gebreid uiterlijk geeft. Door de ribbels is de muts elastisch en dus geschikt voor meerdere hoofden! Ik heb gehaakt met naald 6. 
Voor het vormen van de muts heb ik een andere manier gebruikt dan All About Ami heeft gedaan. Zij gebruikt een borduurnaald en zet eerst de bovenkant aan elkaar en vervolgens de zijkant. Ik vond dat teveel gedoe en heb dus eerst de zijkant aan elkaar gezet met halve vasten (hoefde ik ook niet af te hechten), waardoor ik een 'tunnel' kreeg, en daarna heb ik een van de twee kanten op deze manier dicht gemaakt door de zijkanten steeds naar elkaar toe te brengen en vast te zetten met een halve vaste. De pompom maakte ik met de grootste pompom maker die ik heb, ik vind dat de pompom de muts helemaal afmaakt!


Je kan de muts op twee manieren dragen. Met de rand omhoog, waardoor een meer traditionele muts ontstaat die meer bovenop je hoofd zit, of met de rand naar beneden waardoor de muts een echte slouchy beanie wordt. Ik denk dat ik de muts vooral met de rand omhoog zal dragen.Mijn eerste gelukte muts!

3 opmerkingen:

 1. Leuk Lotte, dat heb je snel gemaakt! Ik zag hem ook al op haar blog staan, en hij staat nu ook op mijn to-do lijstje. Hij ziet er heerlijk warm uit!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel! Hij is ook echt heel makkelijk te maken, kostte me twee avondjes. Leuke blog heb je, ben je gaan volgen!

   Verwijderen
 2. Erg mooi gemaakt! Toevallig ben ik nu een col aan het makend, met zulke ribbels!
  Groetjes, Susan

  BeantwoordenVerwijderen